mantala

Mantala je, kako je nazivaju u dubrovačkom kraju, tradicijska slastica od ukuhanog mošta i krupno mljevenog pšeničnog brašna (krupice). U ostalim dijelovima Južne Dalmacije nazivaju je kumfet ili kumpet. Sličnu slasticu moguće je pronaći u Hercegovini i nekim mediteranskim zemljama.

Ipak, mantala je prvenstveno konavoska slastica. Spremala se u konavoskim kućama od starina, a u narodu se može čuti da je stara 300-tinjak godina te da su je na prijelazu 19. u 20. st. trgovci nosili u Italiju. Karakteristične crne boje, ukrašena lovorovim lišćem, krasila je sve konavoske trpeze. Pripremala se u jesen i ostavljala za Božić i ostale blagdane jer je mogla duže stajati bez posebnih uvjeta čuvanja.

Posljednjih godina mantala je ponovo dobila na važnosti, kako za osobnu potrošnju tako i u turističkoj ponudi. Pripremaju je pojedini ugostiteljski objekti, a nedavno je registrirano i jedno gospodarstvo OPG Đano Marija.

Sastojci i postupak pripremanja

Kako je mantala tradicijska slastica koja još nije značajnije komercijalizirana, postoji veći broj različitih receptura za njezinu pripremu. Mi smo prednost dali konavoskom receptu, koji koristi OPG Marija Đano, čija je mantala nagrađivana na lokalnom natjecanju tradicijskih slastica. Ovo natjecanje organizira dubrovačka udruga DeŠa u okviru manifestaciji "Slatki tjedan ususret Božiću".

Osnovni je sastojak za pripremu mantale ukuhani mošt (varenik) od crnih sorta grožđa. Varenik se priprema u omjeru 1:3 tako da se primjerice od 6 litara mošta ukuhavanjem dobije 2 litara varenika. Taj je omjer ponešto različit od godine do godine te koleba kao i slador u korištenom grožđu. Sadržaj sladora u vareniku bi trebao biti 60 %. Sastojci za proizvodnju konavoske mantale, ako se radi od 2 l varenika su:

  • 2 l varenika
  • 0,5 kg krupno mljevenog pšeničnog brašna
  • 0,3 kg preprženih badema
  • 4 – 5 klinčića
  • ½ kore od naranče
  • ½ kore od limuna
  • ¼ muškatnog oraščića
  • 1 čajna žličice cimeta
  • lovorov list ili list ljute naranče

Priprema mantale je kad imamo varenik razmjerno jednostavna i brza. U varenik se dodaje kora od naranče (suha ili svježa) i potom se varenik prokuha nekoliko minuta. Nakon toga se postepeno dodaje krupno mljeveno pšenično brašno i kuha se dok se smjesa ne zgusne. Kad se smjesa zgusne, dodaju se krupno rezani bademi. Nakon badema dodaju se i ostali sastojci, klinčići, cimet i muškatni oraščić. Smjesa se kuha i miješa 15 – 20 minuta dok se ne postigne željena gustoća, a dovoljno je gusta kad drvena žlica u smjesi stoji uspravno. Nakon toga smjesa se izlijeva u drveni kalup, koji je iznutra obložen vlažnom krpom, i posipa cimetom.

Mantala se može čuvati u hladnoj ostavi do dva mjeseca, a nakon toga pomalo gubi karakteristična svojstva iako je i dalje jestiva. Kod serviranja se mantala ukrašava narančinim ili lovorovim listom.

Proizvođači tradicionalnih proizvoda

OPG Marija Katić

Između dolaca 14, 20236 Mokošica
+385 (0)91 5814710
Proizvodi: Bruštulani mjenduli, Arancini

OPG Petar Šimunović

Sredselo 7, Ošlje, 20205 Topolo
+385 (0)99 7544754
Proizvodi: Arancini

OPG Ivica Matijević

Donje čelo 59, 20221 Koločep
+385 (0)91 7971295
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Arancini

OPG Luka Dragić

Natrice 15, 20217 Pridvorje
+385 (0)91 7633493
Proizvodi: Bruštulani mjenduli, Arancini

OPG Ruse Sambrailo

Buići 1, 20207 Mlini
+385 (0)95 9105957
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Bruštulani mjenduli, Arancini

OPG Miletić

Put don A Kriletića 14, 20207 Mlini
+385 (0)95 1963020
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Bruštulani mjenduli, Arancini

OPG Pero Šiša

Mihanići 15, 20217 Pridvorje
+385 (0)99 2121764
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Bruštulani mjenduli, Arancini

Dubrovačka kuća d.o.o.

Kralja Tomislava 3, 20000 Dubrovnik
+385 (0)95 9066538
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Arancini

OPG Marija Kuraja

Put za Petraču 20, 20207 Mlini
+385 (0)92 1591077
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Bruštulani mjenduli, Arancini

OPG Mirjana Handabaka

Put bana J. Jelačića 59, 20207 Mlini
+385 (0)99 8339966
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Bruštulani mjenduli, Arancini

Nenad Živić, obrt "Delicije"

Između dolaca 1, 20236 Nova Mokošica
+385 (0)99 5736161
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Bruštulani mjenduli, Arancini

OPG Niko Đivanović

Ljuta 1, 20217 Pridvorje
+385 (0)98 765713
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Arancini

DesaPro d.o.o.

Frana Supila 8, 20 000 Dubrovnik
+385 (0)20
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Bruštulani mjenduli, Arancini

OPG Jakobušić (Made Jakobušić)

Petrača 24, 20207 Mlini
+385 (0)98 9683200
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Dubrovnik / Suhe smokve, Bruštulani mjenduli, Arancini

OPG Ostojić (Tomo Ostojić)

Skakala 16, 20340 Peračko Blato – Ploče
+385 (0)98 1963478
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Suhe smokve

OPG Marija Đano

Butkovina 44, 20216 Dubravka
+385 (0)99 2162480
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Dubrovačka mantala

OPG Kukuljica (Miho Kukuljica)

Mihanići 33, 20217 Pridvorje
+385 (0)91 2797190
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Dubrovački sir

Kulina Nova Sela d.o.o. (Drago Bebić)

Nova Sela bb
+385 (0)91 6857188
http://www.kulina.hr
Proizvodi: Dubrovački pršut

dnz logodunea logoeuzastavaadriaticipaadriaticroute

Ova web stranica je izrađena uz financijsku pomoć IPA Adriatic programa prekogranične suradnje. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost RRA DUNEA-e i ne može se ni pod kojim okolnostima smatrati stavom programskih tijela IPA jadranske prekogranične suradnje.

Kontakt

info@dunea.hr
+385 20 312 714
+385 20 312 715
Branitelja Dubrovnika  41,
HR-20000 Dubrovnik

Rural Dubrovnik-Neretva

Ruralno područje Dubrovačko neretvanske županije je prekrasna kombinacija mora, rijeka, jezera, netaknute prirode, ali i drugih resursa koje je priroda u suradnji s čovjekom, velikodušno pružila.

Adriatic Route

Projekt ADRIATIC-ROUTE FOR THEMATIC TOURISM je baziran na promicanju alternativnih oblika turizma u jadranskoj regiji uporabom ICT tehnologija (informacijskih i komunikacijskih tehnologija)