sir

Dubrovački je sir autohtoni proizvod dubrovačkog zaleđa. Zbog specifičnog postupka zrenja, tijekom kojeg se sir njeguje uljem ili se uranja u ulje i tako zrije, dubrovački se sir često se naziva i "sir iz ulja". Nekada se proizvodio iz ovčjeg mlijeka autohtone pasmine dubrovačke ovce rude. Danas se, zbog manjka ovčjeg mlijeka, najviše proizvodi iz kravljeg mlijeka, manje od kozjeg te mješavine ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka (usp. Stanišić 1969; Stanišić-Bakarić 1989 te Caput i sur. 2003).

Dubrovački je sir tražen u kulinarskoj ponudi ugostiteljskih objekata dubrovačkog kraja i seoskom turizmu. Časovitu na proizvodnom području ima samo jedan registrirani proizvođač dubrovačkog sira, OPG Kukuljica. Postoji još nekoliko manjih proizvođača koji proizvode dubrovački sir za vlastite potrebe odnosno lokalne ugostiteljske objekte. Zbog manjkave ponude dio potražnje za dubrovačkim sirom nadomješta se švercom sira iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Postupak proizvodnje

Tradicija proizvodnje dubrovačkog sira na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima uz određene tehnološke promjene zadržala se do danas.

  • Dobivanje mlijeka

Za proizvodnju Dubrovačkog sira koristi se svježe jutarnje pomuženo mlijeko i ono od večernje mužnje prethodno ohlađeno u laktofrizu. Mužnja se izvodi ručno ili strojno. Dubrovački se sir proizvodi se iz sirovog punomasnog mlijeka ovaca, krava i/ili koza hranjenih napasivanjem na prirodnim pašnjacima dubrovačkog kraja, bez upotrebe mljekarskih kultura, a uz upotrebu prirodnog sirila ili zamjenskog koagulacijskog sredstva. Dubrovački je sir moguće, u industrijskim uvjetima, proizvoditi iz pasteriziranog ovčjeg mlijeka uz dodatak kombinirane temofilne/mezofilne mljekarske kulture. Od dodataka se koristi kuhinjska sol.

  • Sirenje mlijeka

Procijeđeno i ohlađeno mlijeko na temperaturu do 4°C ulijeva se iz laktofriza u kotao ili posudu za sirenje. Sirovo se mlijeko temperira na temperaturu sirenja od 32°C. Prirodno sirilo potrebno je najprije aktivirati; 2 – 4 g sirila u prahu otopi se u 200 mL destilirane vode sobne temperature na svakih 100 L mlijeka za sirenje. Količina dodanog sirila mora biti dovoljna da mlijeko zgruša u vremenu od 30 minuta do najviše jednog sata. Završetak sirenja provjerava se uranjanjem sirarske lopatice u gruš. Sirenje je završeno ako gruš nakon uranjanja sirarske lopatice i podizanja prema gore puca oštro poput porculana, a izdvojena sirutka je prozirnozelenkaste boje, grušanje je gotovo. Ukoliko gruš prilikom istog zahvata puca neravnomjerno, odnosno na mjestu puknuća je neravna površina, a izdvojena sirutka u bazi je bjelkasta, tada grušanje nije gotovo. U tom slučaju potrebno je pričekati dodatnih od 5 do 10 minuta kako bi grušanje bilo završeno.

  • Rezanje gruša, obrada sirnog zrna i formiranje sira

Po završetku koagulacije, koja traje od 30 do 60 minuta, gruš se usitnjava/reže rukom ili sirarskom harfom. Nakon toga se sirno zrno dogrijava do temperature između 41 °C i 45 °C, u vremenskom trajanju od 10 do 15 min. Sirno zrno nakon sušenja je veličine pšeničnog zrna. Sirne grude formiraju se ručno u obliku lopti te se stavljaju u sirarske krpe i kalupe. Kalupi mogu biti metalni ili plastični. U kalupima se pod pritiskom odvija prešanje sira. Prešanje pod pritiskom traje otprilike 10 sati. Prva faza prešanja traje otprilike 2 sata pod pritiskom od 1 do 2 bara, nakon čega se sir okreće te nastavlja s prešanjem pod jačim pritiskom (od 3 do 4 bara). Ocijeđena sirna gruda lokalno se naziva "sirac" ili "mrvica".

  • Soljenje i zrenje sira

Nakon prešanja "sirci" se sole uranjanjem u salamuru koncentracije 16 – 20 % i pri temperaturi 10 – 14 °C. Salamurenje traje od 14 do 20 sati. Nakon salamurenja "mrvice" se peru i suše na prozračnom mjestu, najčešće na sirarskim maramama i drvenim policama. Postupak traje od 3 do 5 dana ovisno o mikroklimatskim uvjetima prostorije. Nakon toga se sir stavlja u zrionu na zrenje koje traje od 3 do 4 tjedna. Mikroklimatski uvjeti u zrioni trebaju biti sljedeći: relativna vlažnost zraka od 70 % do 85 % i temperatura od 10 °C do 15 °C. Tijekom zrenja sir se okreće i maže uljem. Drugi je način zrenja uranjanje prosušenih "mrvica" u ulje. Sir nabolje zrije u miješanom ulju (90 % suncokretovog i 10 % maslinovog), u staklenim posudama ili posudama od nehrđajućeg čelika, na hladnom (4 – 8 °C) i tamnom mjestu. Zrenje sira traje od 2 do 3 mjeseca. Nekada su se sirevi u ulje spremali u zemljane ćupove.

  • Obilježja finalnog proizvoda

Dubrovački je sir cilindričnog oblika s blago ispupčenom gornjom i donjom površinom. Prosječna je mase do 500 g, promjera od 8 do 12 cm, visine od 3 do 5 cm. Tijesto je dubrovačkog sira žućkaste boje, pretežito zatvorenog presjeka s manjim brojem okruglih i sjajnih očiju, promjera od 0,3 do 0,55 mm. Kora je sira mekana i sjajna jer se tijekom zrenja njeguje uljem. Sir poprima oštriji i pikantniji okus stajanjem u ulju.

 

Proizvođači tradicionalnih proizvoda

OPG Marija Katić

Između dolaca 14, 20236 Mokošica
+385 (0)91 5814710
Proizvodi: Bruštulani mjenduli, Arancini

OPG Petar Šimunović

Sredselo 7, Ošlje, 20205 Topolo
+385 (0)99 7544754
Proizvodi: Arancini

OPG Ivica Matijević

Donje čelo 59, 20221 Koločep
+385 (0)91 7971295
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Arancini

OPG Luka Dragić

Natrice 15, 20217 Pridvorje
+385 (0)91 7633493
Proizvodi: Bruštulani mjenduli, Arancini

OPG Ruse Sambrailo

Buići 1, 20207 Mlini
+385 (0)95 9105957
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Bruštulani mjenduli, Arancini

OPG Miletić

Put don A Kriletića 14, 20207 Mlini
+385 (0)95 1963020
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Bruštulani mjenduli, Arancini

OPG Pero Šiša

Mihanići 15, 20217 Pridvorje
+385 (0)99 2121764
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Bruštulani mjenduli, Arancini

Dubrovačka kuća d.o.o.

Kralja Tomislava 3, 20000 Dubrovnik
+385 (0)95 9066538
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Arancini

OPG Marija Kuraja

Put za Petraču 20, 20207 Mlini
+385 (0)92 1591077
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Bruštulani mjenduli, Arancini

OPG Mirjana Handabaka

Put bana J. Jelačića 59, 20207 Mlini
+385 (0)99 8339966
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Bruštulani mjenduli, Arancini

Nenad Živić, obrt "Delicije"

Između dolaca 1, 20236 Nova Mokošica
+385 (0)99 5736161
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Bruštulani mjenduli, Arancini

OPG Niko Đivanović

Ljuta 1, 20217 Pridvorje
+385 (0)98 765713
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Arancini

DesaPro d.o.o.

Frana Supila 8, 20 000 Dubrovnik
+385 (0)20
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Bruštulani mjenduli, Arancini

OPG Jakobušić (Made Jakobušić)

Petrača 24, 20207 Mlini
+385 (0)98 9683200
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Dubrovnik / Suhe smokve, Bruštulani mjenduli, Arancini

OPG Ostojić (Tomo Ostojić)

Skakala 16, 20340 Peračko Blato – Ploče
+385 (0)98 1963478
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Suhe smokve

OPG Marija Đano

Butkovina 44, 20216 Dubravka
+385 (0)99 2162480
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Dubrovačka mantala

OPG Kukuljica (Miho Kukuljica)

Mihanići 33, 20217 Pridvorje
+385 (0)91 2797190
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Proizvodi: Dubrovački sir

Kulina Nova Sela d.o.o. (Drago Bebić)

Nova Sela bb
+385 (0)91 6857188
http://www.kulina.hr
Proizvodi: Dubrovački pršut

dnz logodunea logoeuzastavaadriaticipaadriaticroute

Ova web stranica je izrađena uz financijsku pomoć IPA Adriatic programa prekogranične suradnje. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost RRA DUNEA-e i ne može se ni pod kojim okolnostima smatrati stavom programskih tijela IPA jadranske prekogranične suradnje.

Kontakt

info@dunea.hr
+385 20 312 714
+385 20 312 715
Branitelja Dubrovnika  41,
HR-20000 Dubrovnik

Rural Dubrovnik-Neretva

Ruralno područje Dubrovačko neretvanske županije je prekrasna kombinacija mora, rijeka, jezera, netaknute prirode, ali i drugih resursa koje je priroda u suradnji s čovjekom, velikodušno pružila.

Adriatic Route

Projekt ADRIATIC-ROUTE FOR THEMATIC TOURISM je baziran na promicanju alternativnih oblika turizma u jadranskoj regiji uporabom ICT tehnologija (informacijskih i komunikacijskih tehnologija)