Dani jegulje u Neretvi 18. – 20. 11. 2016.

Neretvanska jegulja najbolja je u jesen. Upravo zato Dani jegulje u Neretvi održat će se od 18. do 20. studenog 2016., a tijekom tri dana posjetitelji će moći uživati u ovoj vrhunskoj deliciji po promotivnim cijenama.

Cijeli vikend neretvanski restorani koji su se uključili u ovu manifestaciju nudit će posebne jelovnike po promotivnoj cijeni od 100 kuna, a za zahtjevnije goste i nešto skuplje verzije u nekoliko slijedova. Naći će se tu nezaobilazni brudet od jegulje, jegulja s ražnja, s domaćim kruhom i vinima vinogorja Neretva i Komarna.

Središnji dio manifestacije bit će Sajam neretvanskih delicija, koji će se održati u subotu 19. studenog, s početkom u 11 sati, na trgu u Opuzenu. Predstavit će proizvođači tradicijskih slastica, džemova, ekološki uzgojenog voća, ostalih tradicijskih proizvoda neretvanskog kraja, ali iraznih rukotvorina. U sklopu programa održat će se i kulinarski show, kojeg će voditi veliki poznavatelj tradicijske gastronomije Veljko Barbieri. Na sajmu će se ujedno predstaviti i vinari Neretve i Komarne.

U nedjelju, 20. studenog, na trgu u Metkoviću od 10 sati, mogu se pogledati nastupi KUD-a Metković, Gradske glazbe Metković i Klape sv. Nikola Metković, uz prezentacija rukotvorina od prirodnih materijala te pripremu raznih neretvanskih jela uz učenik Srednje škole Metković. Također po posebnim cijenama moći će se posjetiti muzeji Arheološki muzej Narona, Prirodoslovni muzej Metković te Jama u Predolcu.

Program Dana jegulje počinje u petak 18. studenog, kada će se, s početkom u 9,30 sati u hotelu Merlot u Opuzenu, održati znanstveno-stručni skup: „Jegulja u tratama EU“, s donošenjem zaključaka za izradu plana upravljanja jeguljom u RH.

Manifestaciju "Dani jegulje u Neretvi" organizira Udruga 'Maškadur' Opuzen, uz Dubrovačko-neretvansku županiju i Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA-u, kao partnere. Ovo je ujedno i prilika za posjetiti neke od brojnih zanimljivosti Tematske turističke ceste "Neretva dolina života".


PROGRAM Dani jegulje u Neretvi 2016.

PETAK 18.11.

Otvorenje manifestacije
Lokacija: Hotel Merlot, Opuzen

  • 09:30-13:30h
  • Znanstveno-stručni skup: „Jegulja u tratama EU“
  • Donošenje zaključaka za izradu plana upravljanja jeguljom u RH
  • Teme: EU i RH legislativa ribolova i zaštite jegulje (Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva); Procjena današnjeg statusa jegulje u delti Neretve (prof.dr.sc. Branko Glamuzina); Biološko-ribarstvene značajke populacija jegulje u RH (prof.dr.sc. Sanja Matić Skoko, dr.sc. Pero Tutman); Značajke jegulje u laguni Parila (prof.dr.sc. Vlasta Bartulović, dr.sc. Tatjana Dobroslavić)
  • 13:30-14:00h
  • Jegulja – gastronomija, mitovi i legende – Veljko Barbieri
  • 14:00h Domjenak

*skup je otvoren za sudjelovanje uz prijavu mailom na udruga.maskadur@gmail.com ili telefonom na +385 20 410 600
Navečer uključeni restorani nude posebne menije s jeguljom

SUBOTA 19.11.

Sajam neretvanskih delicija
Lokacija: Trg kralja Tomislava (Pjaca), Opuzen

  • Od 11:00h
  • Kulinarski šou s Veljkom Barbieriem i Christianom Misiračom
  • Prezentacija i prodaja proizvoda vinara, OPGova, raznih rukotvorina
  • Prikupljanje sredstava za humanitarne svrhe
  • Druženje uz glazbu i delicije

Uključeni restorani nude posebne menije s jeguljom (ručak i večera)

NEDJELJA 20.11.

Gastro-izložbeno-glazbena manifestacija
Lokacija: Trg kralja Tomislava, Metković

  • Od 10:00h
  • Nastup KUD-a Metković, Gradske glazbe Metković i Klape sv. Nikola Metković
  • Prezentacija rukotvorina od prirodnih materijala (drvo, kamen, tkanina, papir, školjke ...)
  • Srednja škola Metković - priprema raznih neretvanskih jela (slana i slatka)

Uključeni restorani nude posebne menije s jeguljom (ručak i večera)

Posebna ponuda u muzejima
18. – 20. 11. 2016.

Cijene ulaznica:

  • Arheološki muzej Narona – 15,00 kn
  • Prirodoslovni muzej Metković – 15,00 kn
  • Jama u Predolcu:
    Pojedinačna ulaznica 15,00 kn
    Ulaznica za grupni posjet 10,00 kn ( 5 i više osoba )
    Obiteljski paket 20,00 kn
    Studenti - đaci 10,00 kn

Restoranski jelovnici

Hotel Merlot

Podgradina, Opuzen, tel: 020 410 600


Jelovnik I - 100 kuna

  • Pašteta od bijele ribe, slani inćuni
  • Brudet od jegulje
  • Pura
  • Domaći kruh
  • Domaći štrudel od jabuka

Jelovnik II - 200 kuna

  • Jegulja s raštikom
  • Jegulja pečena na ražnju
  • Buket salata
  • Brudet od jegulje
  • Pura
  • Domaći kruh
  • Neretvanski dragulj – torta od klementina, badema i suhih smokava

Sva ostala jela od jegulje nude se s prigodnim popustom od 15%.

Vina vinogorja Neretva (Prović) i Komarna (Rizman/Volarević/Terra Madre) po akcijskim cijenama

Restoran Đuđa i Mate

Velika Riva 2, Vid, tel: 020 687 500


Jelovnik I - 100 kuna

  • Domaći aperitiv sa suhim smokvama
  • Neretvanski Brudet od jegulje i žaba
  • Palenta
  • Domaći kruh ispod peke
  • Čaša vina

Jelovnik II - 240 kuna

  • Domaći aperitiv sa suhim smokvama
  • Neretvanski Brudet od jegulje i žaba
  • Palenta
  • Pečena jegulja na ražnju
  • Blitva i pečeno povrće
  • Domaći kruh ispod peke
  • Čaša bijelog i čaša crnog vina
  • Kolač kuće

Za vrijeme manifestacije Dani jegulje restoran nudi popust od 10% na jela od jegulje.
Vina vinogorja Komarana - Volarević / Rizman / Saints Hills / Terra Madre po akcijskim cijenama.

Konoba Lanterna

Splitska ulica 21, Metković, Tel: 020 683 222


Jelovnik I - 100 kuna

  • Inćuni s kaparima
  • Jegulja s ražnja
  • Blitva, krumpir
  • Kruh
  • Slatko od dunja (kotonjada)
  • 1,5 dcl vina (crno ili bijelo)

Jelovnik II - 100 kuna

  • Inćuni s kaparima
  • Brudet od jegulje
  • Pura
  • Kruh
  • Slatko od dunja (kotonjada)
  • 1,5 dcl vina (crno ili bijelo)

Vina neretvanskih vinara po akcijskim cijenama.

Konoba Narona

Vid 25, Vid, tel: 020 687 555


Jelovnik I - 100 kuna

  • Brudet od jegulje
  • Palenta
  • Kolač po izboru (čokoladna torta, torta od sira, rožata)

Jelovnik II - 150 kuna

  • Pržena jegulja
  • Brudet od jegulje
  • Palenta
  • Jegulja s ražnja
  • Kolač po izboru

Vina neretvanskih vinara po akcijskim cijenama.

Teta Olga

Mostina bb, Rogotin, mob: 098 956 4904


Jelovnik I - 100 kuna

  • Jegulja s ražnja
  • Blitva
  • Kruh ispod peke
  • Čaša vina

Jelovnik II - 200 kuna

  • Brudet od jegulje
  • Jegulja s ražnja
  • Blitva
  • Salata
  • Kruh ispod peke
  • Čaša vina

Konoba Pod maslinom

Poljanica Mate Pečića 3, Opuzen ,
Mob: 091 799 5677


Jelovnik I - 100 kuna

  • Pohane mušule s tartar umakom
  • Sušena jegulja s prilozima na starinski
  • Bakin kolač od jabuke
  • Čaša vina

Jelovnik II - 150 kuna

  • Tartar od tune
  • Brudet od jegulje i žaba
  • Pura
  • Cheese cake
  • Čaša vina

Hotel Dalmacija

Splitska 49, Metković, tel: 020 684 152


Jelovnik - 100 kuna

  • Pohane žabe s tartar umakom
  • Brudet od jegulje
  • Pura
  • Desert
  • Čaša vina

Restoran Vrilo

Prud 193, Metković, tel: 020 687 139


Jelovnik - 100 kuna

  • Neretvanski brudet od jegulje
  • Palenta
  • Domaći kruh ispod peke
  • Čaša domaćeg vina ( bijelo ili crveno )


SPONZORI