Regionalni vinski festival Dubrovnik FestiWine 25.04. – 01.05. 2016.

Treći regionalni vinski festival 'Dubrovnik FestiWine' održat će se u periodu od 25. travnja do 1. svibnja 2016. godine u Dubrovniku, u organizaciji Dubrovačko neretvanske županije, a sama vinska izložba 29. i 30. travnja u Lazaretima.

U sklopu ovogodišnjeg Dubrovnik FestiWinea, posjetitelji će imati priliku degustirati vrhunska vina priznatih vinara, družiti se s vinarima, sudjelovati na vinskim radionicama s priznatim enolozima i sommelierima, te kušati domaće delicije dubrovačkih restorana sljubljene s najboljm vinima našeg kraja. Središnjoj izložbi vina koju s nestrpljenjem očekuju brojni vinoljupci, a koja će se ove godine održati u novoobnovljenom povijesnom kompleksu Lazareta, prethodit će brojna zanimljiva događanja i bogati popratni program: 'Dubrovnik FestiWine Trophy' panelno ocjenjivanje vina, 'FestiWine Gala' s priznatim chefovima i vinarima, razne degustacije, radionice i zanimljiva druženja.

Promocija vinske kulture i naših autohtonih vrsta vina prvenstveno među građanima i vinarima, a potom i svima koji dolaze u naš Grad cilj je Regionalnog vinskog festivala Dubrovnik FestiWine. Festival okuplja regionalne vinara koji imaju priliku svoja vina predstaviti brojnim vinskim profesionalcima i posjetiteljima. Uspješnost vinara ocjenjuje međunarodni ocjenjivački sud. Sastavni dio Festivala su i brojne Vinske radionice s vođenim vinokušnjama, a na završnoj večeri, koja okuplja sve sudionike festivala, proglašavaju se najboljii vinari i kušaju nagrađena vina...

Pozivamo sve zaljubljenike u dobro vino da nam se pridruže na 3. Dubrovnik FestiWineu, 25/04-01/05 2016. Više na http://www.dubrovnikfestiwine.com/hr/


Dani jegulje u Neretvi 20. – 22. 11. 2015.

Neretvanska jegulja najbolja je upravo u ovo doba godine, u jesen. Upravo zato Dani jegulje u Neretvi održat će se od 20. do 22. studenog, a tijekom tri dana posjetitelji će moći uživati u ovoj vrhunskoj deliciji po promotivnim cijenama.

Cijeli vikend neretvanski restorani koji su se uključili u ovu manifestaciju nudit će posebne jelovnike po promotivnoj cijeni od 100 kuna, a za zahtjevnije goste i nešto skuplje verzije u nekoliko slijedova. Naći će se tu nezaobilazni brudet od jegulje, jegulja s ražnja, s domaćim kruhom i vinima vinogorja Neretva i Komarna.

Središnji dio manifestacije bit će Sajam neretvanskih delicija, koji će se održati u subotu 21. studenog, s početkom u 10 sati, na trgu u Opuzenu. Predstavit će proizvođači tradicijskih slastica, džemova, ekološki uzgojenog voća, ostalih tradicijskih proizvoda neretvanskog kraja. Od 11 sati na rasporedu je kulinarski show, kojeg će voditi veliki poznavatelj tradicijske gastronomije Veljko Barbieri, koji će i ispričati priču o jegulji kao prvoklasnoj gastro deliciji. Na sajmu će se ujedno predstaviti i restorani, kao i vinari Neretve i Komarne, uz nastup klapa Arija i Opuzen.

Dan prije, u petak 20. studenog, održat će se okrugli stol na temu "Očuvanje i unaprjeđenje populacije neretvanske jegulje", uz moderatora prof. dr.sc. Branka Glamuzinu.

Manifestaciju "Dani jegulje u Neretvi" organizira Udruga 'Maškadur' Opuzen, uz Dubrovačko-neretvansku županiju i Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA-u, kao partnere. Ovo je ujedno i prilika za posjetiti neke od brojnih zanimljivosti Tematske turističke ceste "Neretva dolina života".


PROGRAM Dani jegulje u Neretvi

PETAK 20.11.

Otvorenje manifestacije
Lokacija: Hotel Merlot, Opuzen

  • 14:00-14:30h Uvodni pozdravi
  • 14:30-16:00h Okrugli stol
  • Tema: Očuvanje i unaprjeđenje populacije neretvanske jegulje
  • Moderator i predavač: prof. dr.sc. Branko Glamuzina
  • Predavači: dr.sc. Tatjana Dobroslavić, dr.sc. Ivana Prusina i doc.dr.sc. Višnja Bukvić
  • 16:00h Domjenak

Navečer uključeni restorani nude posebne menije s jeguljom.

SUBOTA 21.11.

Sajam neretvanskih delicija
Lokacija: Opuzen, Trg kralja Tomislava

  • 10:00-13:00h
  • predstavljanje lokalnih OPG-ova
  • predstavljanje vinara vinogorja Komarna i Neretva
  • kulinarski show: kuhaju Chef Christian Misirača i ekipa iz Pivčeve kale
  • predstavljanje jegulje kao tradicionalne delicije Neretve – Veljko Barbieri
  • predstavljanje neretvanskih ugostitelja
  • nastupi klapa "Arija" i "Na kantunu"
  • predstavljanje rada udruge invalida "Prijatelj" iz Metkovića

Uključeni restorani nude posebne menije s jeguljom (ručak i večera)

NEDJELJA 22.11.

Uključeni restorani nude posebne menije s jeguljom (ručak i večera)


Restoranski jelovnici

Hotel Merlot

Podgradina, Opuzen, tel: 020 410 600


Jelovnik za 100 kuna

  • Pašteta od bijele ribe
  • Slani inćuni
  • Brudet od jegulje
  • Palenta
  • Domaći štrudel od jabuka

Jelovnik za 200 kuna

  • Slow food menu s odabranim vinima Vinarstva Prović (čaša vina uz svako jelo)
  • Sušena jegulja na lešo, Zlatarica 2014
  • Jegulja pečena na ražnju s podlogom od blitve, Chardonnay 2013
  • Brudet od jegulje s palentom, MC barrique 2010
  • Neretvanski dragulj – torta od klementina, badema i suhih smokava

Sva ostala jela od jegulje nude se s prigodnim popustom od 15%.

Konoba Narona

Vid 25, Vid, tel: 020 687 555


Jelovnik za 100 kuna

  • Pašteta od jegulje
  • Brudet od jegulje s palentom
  • Kolač po izboru (čokoladna torta, torta od sira, rožata)

Jelovnik za 150 kuna

  • Pržena jegulja
  • Brudet od jegulje s palentom
  • Jegulja s ražnja
  • Kolač po izboru (čokoladna torta, torta od sira, rožata)

Vina neretvanskih vinara po akcijskim cijenama.

Teta Olga

Mostina bb, Rogotin, mob: 098 956 4904


Jelovnik za 100 kuna

  • Brudet od jegulje s palentom
  • Kruh ispod peke
  • Čaša vina

Jelovnik za 200 kuna

  • Brudet od jegulje
  • Jegulja s ražnja
  • Blitva
  • Salata
  • Kruh ispod peke
  • Čaša vina

Restoran Đuđa i Mate

Velika Riva 2, Vid, tel: 020 687 500


Jelovnik za 100 kuna

  • Domaći aperitiv
  • Neretvanski Brudet od jegulje i žaba
  • Palenta
  • Domaći kruh ispod peke
  • Čaša vina

Za vrijeme manifestacije Dani jegulje restoran nudi popust od 10% na jela od jegulje.

Hotel Dalmacija

Splitska 49, Metković, tel: 020 684 152


Jelovnik za 100 kuna

  • Aperitiv
  • Pohane žabe s tartar umakom
  • Brudet od jegulje s palentom
  • Kruh ispod peke
  • Čaša vina
  • Kolač od mandarina

Restoran Vrilo

Prud 193, Metković, tel: 020 687 139


Jelovnik za 100 kuna

  • Neretvanski brudet od jegulje s palentom
  • Domaći kruh ispod peke
  • Čaša domaćeg vina ( bijelo ili crveno )